Numizmatiki z junijem na svoj račun

Svet Banke Slovenije je izdal Sklep o dajanju v prodajo in obtok zbirateljskih kovancev ob 100-letnici prvega poleta z motornim letalom na Slovenskem.

100euros-2

Tako bo Banka Slovenije, 1. junija 2009 dala v prodajo in obtok zbirateljske kovance, in sicer zlatnike z nominalno vrednostjo 100 eurov, srebrnike z nominalno vrednostjo 30 eurov in dvokovinske kovance z nominalno vrednostjo 3 eure. Kovance bodo izdali ob 100-letnici prvega poleta z motornim letalo na Slovenskem. Kovanci bodo imeli znamenja, ki so določena z Uredbo o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob tej 100-letnici.

Koliko bo potrebno odšteti za te kovance?

Zanimivo… prodajna cena zlatnika in srebrnika bo višja od njihove nominalne vrednosti, in sicer bo prodajna cena zlatnika znašala 180 eurov, srebrnika pa 40 eurov. Za dvokovinske kovance bo potrebno odšteti toliko, koliko bo znašala njihova nominalna vrednost. Numizmatični izdelki bodo v prodaji v Deželni banki Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije.

Vsi zbirateljski kovanci pa bodo zakonito plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije v višini nominalne vrednosti, ki je označena na njih… tako, da če boste kupili zlatnik z nominalno vrednostjo 100 eurov za 180 eurov in ga boste po pomoti dali v trgovini ven, ter z njim plačali račun… boste na veliki škodi…

Numizmatiki pozor…

Da še omenim, da bo teh priložnostnih kovancev nekaj več v letu 2010, saj je Vlada RS na podlagi prvega odstavka 2. člena Zakona o priložnostnih kovancih (Uradni list RS, št. 53/07) izdala UREDBO
o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2010 izdajo priložnostni kovanci
. Ta določa, da se izdajo spominski kovanci za 2 eura ob 200.obletnici ustanovitve Botaničnega vrta v Ljubljani, zbirateljski kovanec se izda ker bo Ljubljana – svetovna prestolnica knjige in tretji se bo izdal zaradi Svetovnega prvenstva v poletih v Planici.

Slika je simbolična.

Vir: Uradni List RS.

7GSdIGzYh7xI32j6zuSH65gBm3qBrkFl

Dodaj odgovor

Pravilno izpolnite prazno polje. *