Dražje vinjete?! Kam pa bo šel denar?

Tako kot je najverjetneje marsikoga razburila vest o ponovno dražjih vinjetah, tako je tudi mene. Tedensko 4x na štajerski avtocesti proti Ljubljani in nazaj in da ne omenjam kakovost avtocest. Sploh skozi predora Golo Rebro in Pletovarje je vozni pas tako uničen od tovornjakov, da se raje, če je le možno peljem po prehitevalnem pasu. Najbolj me zato razjezi, da bodo spet podražili tako cestnine in vinjete, a denar bo izpuhtel spet neznano kam. Najbrž bo spet kakšen pomembnež kaj gradil in potrebuje gradbeni material po izjemno ugodni ceni (beri: brezplačno).

drazja-vinjeta

Od vseh držav, ki uporabljajo sistem vinjet je Slovenija druga najdražja. Vinjeta v Avstriji znaša 78 €, v Švici 33 €, Romuniji 28 € in Bolgariji 34€. Pričakoval bi, da če se podraži vožnja, naj se izboljša tudi njena kvaliteta. Lani bi naj po podatkih na DARS-u z vinjetami zbrali 138 milijonov evrov. Z dražjimi vinjetami bi naj zbrali 166 milijonov evrov in še vedno bodo morali odplačati 365 milijonov evrov dolga. Od kod pa dolg? A res ne znajo v Sloveniji  nobenega podjetja več vodit brez izgube, brez dolgov? Morda je res šlo nekaj denarja za obnovo avtocest, vendar kaj veliko spet ne.

No, v četrtek bomo videli ali se bomo prihodnje leto vozili z vinjetami za 95€ ali za 110 ali več €. Kaj pa bomo, če se podraži? A je ne bomo kupili? Se bomo vozili po regionalkah? Bomo šli nazaj v tisti čas, ko si s Štajerske do morja potreboval 6 ali več ur? Dvomim. Tiho bomo, si mislili svoje in normalno tam okrog 31. januarja tisti, ki se vozimo po avtocesti kupili letno vinjeto.

Za konec naj še delim to informacijo, da bo leta 2014 tudi Švica morda podražila vinjete. Podražitev bi naj bila kar 150 odstotna in  potem bo švicarska vinjeta stala okrog 81€. Dvomesečna vinjeta pa bo stala okoli 32€.

Vseeno pa ne bodo imeli dražjih vinjet od Slovenije.

Se tudi vi veliko prevozite po slovenskih avtocestah? Kakšne pa se vam zdijo?

One thought on “Dražje vinjete?! Kam pa bo šel denar?

  1. Katastrofa. Najslabše v celi Evropi. Tako kot ta vukojebina. Vse je razsuto, vse deluje po mafijskih zakonitostih!

Dodaj odgovor

Pravilno izpolnite prazno polje. *