Ogled filma Avatar pri nekaterih povzročil depresijo in željo po samomoru

Ogled filma Avatar je pri nekaterih ljudeh povzročil depresijo in jim tako dal tudi neko željo po tem, da storijo samomor. Nekateri izmed njih so obiskali psihiatre, ki pa so pri pacientih prepoznali znake Wertherjevega sindroma.

avatar-movie-poster Pri večjem številu ljudi so opazili, da si po ogledu filma želijo živeti na čarobnem planetu, kakršnega je s sodobno tehnologijo upodobil režiser James Cameron. Ker pa to žal ni mogoče in so zato prisiljeni živeti na Zemlji, padejo v hudo depresijo, ki nekatere pripelje celo do razmišljanja o samomoru. Tako sem na spletni strani avatar-forums.com (za ogled se morate registrirati) zasledil več objav filmskih navdušencev, ki opisujejo, da so po ogledu filma padli v depresijo in celo razmišljali o samomoru.

Uporabnik foruma in navdušenec filma opisuje:Bil sem normalen 19 letnik, ki je živel normalno življenje in sem po navadi razmišljal na katero zabavo bom šel čez vikend. Sprva sploh nisem vedel za film, no… vedel sem, da ima posebne efekte, ampak zgodbe nisem poznal. Vendar, ko sem si film prvič ogledal me je potegnilo, kot da sem resnično tam. Čutil sem vse, kar je čutil Jake. Letel sem na Pandori, se vzpenjal na lebdeče gore in hodil skozi gozdove. In ko sem zapustil kino sem občutil praznino v svojem življenju. Svet v katerem živim je postal siv, hladen in brez smisla. Neprestano sem razmišljal o Pandori. Vsak dan sem po službi šel v kino, da sem ponovno občutil to vznemirjenje in po odhodu je bilo še slabše.”

Ta fant je sicer potem naletel na ta forum in se začel zavedati, kaj je resnično pomembno v življenju, kot opisuje v svoji zgodbi na forumu. Odločil se je, da ne bo več posedal in lenaril ter živel samo za službo. Če imate podobne občutke po ogledu filma, pojdite na ta forum in se registrirajte.

Avatar, ki po vsem svetu podira rekorde gledanosti, prikazuje popolno družbo, utopijo. Ker pa je film v 3D tehniki, bi naj to še bolj vplivalo na čustva gledalcev, zato psihologi odsvetujejo ogled filma vsem, ki preživljajo težke trenutke, so psihično nestabilni ali pa zlahka zapadejo v depresijo in seveda ne znajo ločiti filma od realnosti.

avatar_movie_promo_screenshot

Celo Rimokatoliška cerkev bi naj bila glede filma kritična. V Vatikanu so mnenja, da se film preveč poglablja v spiritualizem, ki poveličuje naravo, premalo pa pristna človeška čustva. Papež Benedikt XVI. je mnenja, da bi ljudje lahko zaradi filma naravo začeli dojemati kot novo vrsto božanstva. S tem pa čuti novo nevarnost. Zakaj le?

Mogoče pa bi bilo dobro, da bi začeli bolj poveličevati in spoštovati naravo, torej svet v katerem živimo. Vprašanje, če bo kdaj za nas obstajala kakšna “Pandora”.

No, filma si še sam tudi nisem ogledal.

Kakšen pa se je zdel vam, če ste ga že gledali?

7GSdIGzYh7xI32j6zuSH65gBm3qBrkFl

3 thoughts on “Ogled filma Avatar pri nekaterih povzročil depresijo in željo po samomoru

 1. Lepo napisano…
  Glede tega,da pa naj bi bila narava novo božanstvo…pa rečem le: ˝Zakaj pa ne!?!˝ Če bi ves denar, ki ga dobijo religije po svetu odsvojih vernikov dali za naravo oz. za ohranjanje le te bi bilo življenje na našem planetu veliko lepše…

 2. Tako je… se popolnoma strinjam s tem, da bi potem bilo življenje na našem planetu veliko lepše. Čeprav se nekaj trudijo glede narave, ampak… prav se bodo začeli trudit šele, ko bo prepozno…

 3. ok…praviš tadej zakaj le, kje tiči zajec torej…no, jaz mislim tako, da narava je nekaj lepega in čudovitega…in je vsekakor pomembna…ni pa pomembnejša kot človek…ni je stvari na tem svetu, ki bi bila pomembnejša…človek je tisti, ki je najpomembnejši…on je tisti, ki ima dostojanstvo, ki bi naj bil tudi spoštovan in ljubljen…a lahko dobiš od narave enako ljubezen kot ti jo lahko nudi človek? problem je torej tukaj, če postaviš naravo pred človeka…če pa ji daš celo naziv božanstvo oz. kot počelo vsega kar je, potem pa
  se pa začne dogajat – kot so kakšni greenpisovci in podobni, ki hočejo na silo doseči nekaj…nasilje ni nikoli prava rešitev…
  kakorkoli že…narave je nekaj dobrega…človek je pa nekaj zelo dobrega…itak pa je tudi res, da človek lahko to vedno zlorabi…problem je takrat, ko se začne naravo uničevat in ko postane merilo samo še kapital in čim večji dobiček….

  in še…kar je napisl SchW – denar…ja, itak…dobra ideja 🙂 lahko začneš kar pri sebi… 🙂

Dodaj odgovor

Pravilno izpolnite prazno polje. *