Dan mrtvih, dan živih, 1. november, praznik?!

Sprašujem se, ali je 1. november res praznik? Praznik česa sploh je to? Praznik mrtvih? Praznik živih? Praznik spominov? Praznik tradicij? Praznik svečarjev? Praznik cvetličarjev? Praznik, ko se tekmuje, kdo ima lepše urejeni grob? Praznik novih "pelc mantlov"?

pokopališče

Ker mi ni dalo miru, sem malo pobrskal kaj o tem pravijo tisti, ki so si ta praznik sploh izmislili.

Na ta dan Cerkev že več kot 1200 let obhaja praznik Vseh svetnikov. To se je okoli leta 800 pojavilo v Rimu in od tam prešlo v Francijo, Nemčijo in Španijo. Ko je papež Gregor III. okoli leta 740 pri sv. Petru  v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi materi, apostolom, mučencem in vsem svetnikom, je ta praznik dobil svoj pomen. Njegov naslednik Gregor IV. pa je ukazal, da se naj na 1. november v vesoljni Cerkvi praznuje spomin vseh svetnikov. Kot razlog navajajo dvoje. Prvi razlog je, da je število svetnikov tako naraslo, da ni bilo mogoče spominjati se vsakega posebej pri bogoslužju, drugi razlog pa je enostavno ta, da bi naj na praznik vseh svetnikov popravili, kar med letom na praznike svetnikov po nemarnosti opustimo.

A se res da v enem dnevu popraviti to kar se celo leto opušča? Tako se je začelo popravljati, kar se je skozi leto opuščalo. Sprva se je začelo s skromnim cvetjem, svečami in sedaj… z luksuznimi ikebanami, gromozanskimi svečami vseh možnih oblik in imen, z raznimi olepševalnimi dodatki za spomenike, zlatimi vazami, laternicami itd. Ne trdim, da so vsi ljudje takšni, ker niso. Velika večina pa jih spada v to skupino, ki se čez leto sploh ne spomnijo svojih bližnjih umrlih. Sprva se še trudijo, potem pa leta minevajo, čas hiti, trava raste, plevel tudi… in sledi: "O,… ti šment, drugi teden pa je dan mrtvih, treba bo it grob uredit, ikebano naročit, paket sveč kupit, it na frizuro, kupit nov plašč, čevlje, saj s takimi ne morem it, mogoče še kakšne uhane…joj kaj pa če bo dež, saj ne morem it s to pisano marelo, treba kupit novo,…rokavice, ja rokavice… kje jih že imam…, te so raztrgane in rabim ene take lepe, usnjene…" Nato pa lahko na grobu svojih bližnjih izmenjavajo izkušnje, nasvete pri nakupovanju: "Joj, kak maš lepi plašč, ki si ga kupila?" ali pa "Lep suknjič, prav poda se ti, to je pa moralo bit drago, kaj?" Sedaj, ko so bila neurja pa bo aktualno: "In, ste že zamenjali streho? Joj, je blo grozno." itd.

In kdo je tu skoraj najbolj srečen? Svečarne, cvetličarne, slaščičarji, ki pred pokopališčem prodajajo turški med. Le ti si manejo roke ob zaslužku, ki bi naj bil v tem času enak polovici njihovega celoletnega zaslužka. Čudno samo, da se še nihče ni spomnil in začel hoditi med grobovi, med ljudmi, ter prodajal takšne in drugačne slaščice, pijačo, sveče, v primeru, da ste jo pozabili v avtomobilu in ste ga parkirali samo nekaj kilometrov stran od pokopališča. Saj veste kaj mislim… tako kot na plaži na Hrvaški obali hodijo in vzklikajo: "Kukuruz, krafni…" Tako na pokopališču: "Turški med, kuhano vino, sveče…" Mogoče pa še le obstaja kanček spoštovanja do tega prostora, zadnjega prostora, kjer si počineš po življenju.

Sicer pa bi o tem lahko še napisal cel roman. Tudi o tem, kam z odpadki od sveč, kaj se zgodi z njimi, se reciklirajo? Ponekod so urejeni "svečomati", kaj pa tam kjer ne? V glavnem… veliko je za napisat in malo časa… namreč, moram na kosilo…ja… smola pač, pa več prihodnje leto, taki čas.

Lep pozdrav in "prijetne" praznike?

7GSdIGzYh7xI32j6zuSH65gBm3qBrkFl

2 thoughts on “Dan mrtvih, dan živih, 1. november, praznik?!

  1. I must agree with some of what you say, it made me laugh. However as a child, half Slovenian and half Croatian, I loved it. It was the time when I saw all my relatives, stayed up late at night, playing with candles at the family gravesides, whilst the grown-ups were catching up. It was magical, the night sky lit up by candle light and the smell was just wonderful. 🙂

Dodaj odgovor

Pravilno izpolnite prazno polje. *